Ik, Mezelf en Wij


De mens valt niet samen met zijn lichaam. Hij is een lichaam, maar ook iets dat zich ophoudt áchter dat lichaam. De hamvraag van dit boek luidt: wat is dit iets? Is het de ziel, zoals lang werd aangenomen? Greg Houwer laat op een heldere en vlotte manier zien hoe er zich op deze vraag maar steekhoudende antwoorden aandienen als men rekening houdt met het sociale karakter van het menselijke zelfbewustzijn: de mens staat niet tegenover een gemeenschap, maar wordt maar mens vanuit een gemeenschap. Door te tonen hoe het lichaam daarbij een centrale rol speelt, plaatst dit boek het mensdier opnieuw middenin het dierenrijk, om nadien te reconstrueren hoe de mens zich mentaal van dat dierenrijk heeft kunnen losscheuren.

Ik, Mezelf en Wij schetst de mens als een sociaal wezen, het resultaat van een onbreekbaar verbond tussen natuur en cultuur, maar het toont de mens tegelijkertijd als een gespleten wezen. In Houwers boek wordt duidelijk hoe de spanning en gespletenheid tussen natuur en cultuur, het eigene en het vreemde, het individu en de gemeenschap typisch menselijk is en zich manifesteert in tal van maatschappelijke fenomenen zoals kunst, religie en Facebook.

De proloog van het boek is hier te lezen.

Boek te koop in de betere boekhandel of via internet.

Reactie van een lezer via email: “Ik lees een beetje onregelmatig en wat kriskras, maar heb Ik, mezelf en wij bijna uit nu. Schitterend! Het is vanuit mijn persoonlijk leven en dat van dierbare anderen zeer herkenbaar en als confronterende spiegel ook provocerend – letterlijk: vooruit-roepend. Interessant om te zien hoe je een scherpe analytische blik weet te combineren met een zekere mildheid en zachtheid in je toon. Op die manier wek je een constructieve, hoopvolle houding. Dat is niet onbelangrijk, want het is uiteraard onvermijdelijk zware kost. Je bent ook – en dit vind ik geweldig – een competent continentaal denker die zijn denken weet te verbinden met de biologische wetenschappen!”


Advertenties

4 reacties op Ik, Mezelf en Wij

  1. Pingback: Interludium uit ‘Ik, mezelf en wij’, over de drang naar zelfexpressie | Greg Houwer

  2. Pingback: Essay over authenticiteit en zelfbewustzijn ahv enkele bekende films (uit: ‘Denkbeelden’, ed. d’Hoine, Engelen, uitg. Pelckmans) | Greg Houwer

  3. Pingback: Onder een open hemel (over L.P.Boons ‘De Paradijsvogel’) | Greg Houwer

  4. Pingback: Maarten de Krabbelaar en de queeste naar het Ware Zelf | Greg Houwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s